20 asiaa, jotka sinun tulee tietää synnytyksen jälkeisestä kehostasi (2024)

Raskauden aikana kokemasi kehon muutokset eivät lopu äkillisesti synnytyksen jälkeen. Itse asiassa voit odottaa monia muutoksia synnytyksen jälkeisessä kehossasi. Tässä on katsaus 20 tapaasikehon muutokset synnytyksen jälkeen.

0120:sta

Kehon kivut

20 Things to Know About Your Postpartum Body (1)

"Kaiken synnytyksen työntämisen ja vääntymisen vuoksi on luonnollista tuntea itsensä uupuneeksi, väsyneeksi ja kipeäksi", sanoo Julian Robinson, M.D., synnytyksen ja gynekologian apulaisprofessori New York-Presbyterian Hospitalissa New Yorkissa.

Kun kohtu supistuu takaisin kokoon, monet synnytyksen jälkeen ihmiset tuntevat vatsakipuja ja lepatusta (jossainkin kuukautiskipuja muistuttavia), jotka korostuvat imetyksen aikana. Epämukavuuden pitäisi kuitenkin kestää vain muutaman päivän, ja sitä voidaan hoitaa reseptillä tai reseptivapailla kipulääkkeillä.

Millaista synnytyksen jälkeinen toipuminen on

0220:sta

Emätinvuoto

20 Things to Know About Your Postpartum Body (2)

Olet ehkä kuullutsynnytyksen jälkeinen emätinvuoto, joka tunnetaan nimellä lochia, mutta et odottanut sen olevan niin, no, helvetti. Vaikka se ei ole kaunis, lochia on vain hyvänlaatuista verta, limaa ja kudosta kohtustasi. Riippumatta siitä, kuinka synnytät, vuoto voi olla yhtä raskas kuin kuukautisesi, ellei raskaampi.

Tamponit ja muut sisäiset kuukautistuotteet voivat altistaa sinut infektioriskille tai aiheuttaa kipua tai ärsytystä, joten käytä sen sijaan vahvoja tyynyjä. "Odota, että vaihdat tyynyn ensimmäisten päivien aikana parin tunnin välein", sanoo Eileen Ehudin Beard, sairaanhoitaja-kätilö ja perheen sairaanhoitaja Silver Springissä, Marylandissa. Vuotomäärän pitäisi sieltä laskea.

March of Dimesin mukaan, on normaalia kokea lochiaa jopa kuukauden ajan tai kauemmin, kun kohtusi painaa 2,5 kilosta 2 unssiin ensimmäisten viikkojen aikana synnytyksen jälkeen.

0320:sta

Turvonneet jalat ja raajat

20 Things to Know About Your Postpartum Body (3)

"Raskauden aikana kehosi tuottaa noin 50 % normaalia enemmän verta ja muita nesteitä kasvavan vauvan tarpeisiin", sanoo Lyssie Lakatos, R.D., C.D.N., C.F.T., personal trainer ja ravitsemusasiantuntija New Yorkista.Hormonivaihtelutvoi myös edistää käsien, kasvojen, nilkkojen, niskan ja muiden raajojen turvotusta tai turvotusta. Itse asiassa on normaalia, että jalkasi kasvavat puolella koosta.

Voi kestää viikkoja, ennen kuin kaikki ylimääräiset nesteet poistuvat elimistöstäsi. Prosessin nopeuttamiseksi "valitse runsaasti kaliumia sisältäviä ruokia, kuten hedelmiä ja vihanneksia; se auttaa torjumaan natriumin vettä pidättäviä vaikutuksia", Lakatos sanoo. Hän suosittelee myös juomaan enemmän kuin suositeltu kahdeksan lasillista vettä päivässä, varsinkin jos imetät.

Muutamia muita asioita, joita voit kokeilla, ovat:

 • Vältä istumasta tai seisomasta yli 30-60 minuuttia kerrallaan
 • Vältä suolaisia ​​ruokia ja valitse vähä natriumia, jos mahdollista
 • Nosta jalkojasi ja jalkojasi koko päivän ajan
 • Kompressiosukkien käyttö turvotuksen vähentämiseksi

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää synnytyksen jälkeisestä turvotuksesta

0420:sta

Suurentuneet rinnat

20 Things to Know About Your Postpartum Body (4)

Rintasi punoittavat, turvottavat, kipeävät ja imeytyvät maitoon todennäköisesti päivän tai kahden ajan syntymän jälkeen. Kun tämä turvotus laskee, noin kolmen tai neljän päivän kuluttua (tai kunneslopeta imetys), rinnasi alkavat luultavasti roikkua venyneen ihon seurauksena. Saatat myös kokea maidon vuotoa useiden viikkojen ajan, vaikka et imettäisikään. Nänni voi myös näyttää siirtyneeltä.

"Kun raskaus ja imetys päättyvät, useimmat naiset menettävät rintojen volyymia, jättävät venytysmerkit ja kokevat jonkin verran notkoa", selittää Robert Brueck, M.D., kartongin sertifioitu plastiikkakirurgi Ft. Myers, Florida.

Synnytyksen jälkeinen rintojen turpoaminen tai suureneminen on normaalia, mutta se voi olla tuskallista. Jos et imetä tai pumppaa, voit auttaa lievittämään epämukavuutta käyttämällä kylmiä kompressioita kivun ja turvotuksen vähentämiseksi ja käyttämällä tukevia rintaliivejä. Jos imetät tai pumppaat, voit kokeilla lämmintä suihkua tai kompressia, hellävaraista hierontaa ja jopa pumppausta auttaaksesi maidon liikkumisessa.

Rintojen muutokset ennen ja jälkeen raskauden

0520:sta

Lausutaan mahalaukku

Vatsasi muuttuu raskauden aikana enemmän kuin mikään muu kehon osa. Riippuen iästäsi, genetiikastasi ja nousemasi painon määrästä, nämä muutokset voivat tarkoittaa venytysmerkkejä ja ylimääräistä ihoa ja rasvaa (tai "piskiä") synnytyksen jälkeen. Tämä pullistuma johtuu todennäköisesti raskauteen liittyvästä vatsan seinämän venymisestä ja löysyydestä, erityisesti lihasten alla olevasta faskiaalisesta kerroksesta, joka on vahvin kerros, joka pitää sisäelimiäsi sisällä.

Voi kestää jopa kuusi viikkoa, ennen kuin vatsasi alkaa näyttää taas normaalilta. Mutta koska vatsan ihoa on venytetty ja vedetty, se ei ehkä enää koskaan ole niin kireällä kuin se oli. Vatsalihakset venyvät ja irtoavat myös raskauden aikana, mikä voi johtaa tilaan, joka tunnetaan nimellädiastasis recti.

"Ydinlihasten [vatsalihasten ja selän] pitäminen vahvoina raskauden aikana auttaa vatsalihaksia palautumaan nopeammin", sanoo Megan Flatt, valmentaja ja kuntokouluttaja San Franciscosta ja Bump Fitnessin, synnytystä edeltävän ja vauvan jälkeisen harjoitusohjelman luoja.

On aika syleillä synnytyksen jälkeistä vatsaasi

0620:sta

Raskausarpia

20 Things to Know About Your Postpartum Body (6)

Nämä ohuet arvet vatsassa, lantiossa, rinnoissa tai pakarassa alkavat yleensä punaisina, purppuraina tai tummanruskeina ja vaalenevat sitten vuoden kuluessa. "Se, saako venytysmerkkejä, riippuu paljon genetiikasta ja siitä, kuinka nopeasti lihoat", sanoo David J. Goldberg, M.D., lasertutkimuksen johtaja Mount Sinai School of Medicine -koulussa New Yorkissa.

Reseptimääräisiä paikallisia voiteita, kuten tretinoiinivoidettavähentää venytysmerkkejä, mutta ne eivät ole turvallisia käyttää raskauden tai imetyksen aikana, ja ne ovat tehokkaimpia, kun niitä käytetään pian synnytyksen jälkeen.

Yhdessä tutkimuksessaTutkijat havaitsivat, että venytysmerkkejä ei voida estää, mutta niiden vakavuutta voidaan vähentää käyttämällä kosteusvoiteita raskauden aikana. He havaitsivat myös, että tuotteet, joissa väitetään sisältävän tiettyjä aineosia venytysmerkkien ja arpien poistamiseksi, eivät ole tehokkaita.

Kuinka ehkäistä venytysmerkkejä raskauden aikana

0720:sta

Suonikohjut

20 Things to Know About Your Postpartum Body (7)

Jopa 40 %:lle raskaana olevista kehittyy laajentuneita verisuonia lähelle ihon pintaa, useimmiten pohkeille ja reisille. "Perinnöllisyydellä, hormoneilla ja raskauden suoniin kohdistuvalla paineella on merkitystä", sanoo Lisa Masterson, M.D., OB-GYN Cedars-Sinai Medical Centerissä Los Angelesissa.

Vaikka tila on yleensä väliaikainen ja suonikohjut voivat parantua synnytyksen jälkeen, voi kestää jopa 12 viikkoa synnytyksen jälkeen. Raskauden aikana kehosi lisää veren määrää, mikä aiheuttaa painetta suonille, mikä helpottaa peräpukamien ja suonikohjujen kehittymistä.

Ceders-Sinain mukaan, on turvallista käyttää istumakylpyjä, kylmäpakkauksia ja ulosteiden pehmennysaineita helpotuksen löytämiseksi. Lääkärisi voi jopa pystyä määräämään lääkkeitä, jotka helpottavat epämukavuutta.

0820:sta

Selkäkipu

20 Things to Know About Your Postpartum Body (8)

Koska kestää jonkin aikaa, ennen kuin sydämesi vahvistuu uudelleen, kehosi asettaa ylimääräistä painoa selkälihaksille, mikä voi johtaa selkäkipuun. Synnytyksen jälkeiset ihmiset voivat myös kokea selkäkipuja, jotka johtuvat raskauden asennon muutoksista ja toistuvista kumartumisesta vastasyntyneen yllä pitämiseen ja ruokkimiseen. Yleensä näiden synnytyksen jälkeisten ongelmien pitäisi selvitä ensimmäisten kuuden viikon aikana synnytyksen jälkeen. Asennon huomioiminen käyttämällä asynnytyksen jälkeinen tukisideaine, harjoitusten tekeminen sydämesi vahvistamiseksi ja kiropraktikon tai fysioterapeutin käynti voivat auttaa vähentämään selkäkipuja.

Selkä- ja lantionkipu raskauden aikana ja sen jälkeen

0920:sta

Emättimen kipu ja repeäminen

20 Things to Know About Your Postpartum Body (9)

Ne, joilla on emättimen synnytys, voivat kokeaperineumin repeytyminen(emättimen aukon ja peräaukon välinen alue) taiepisiotomia(kirurginen viilto perineumin läpi), jotka molemmat tarvitsevat vähintään kuusi viikkoa parantuakseen.

Perineumin repeytymisen estämiseksi Suzanne Aceron Badillo, P.T., W.S.C, Chicagon kuntoutusinstituutin naisten terveydenhuoltoohjelman kliinisen ohjelman johtaja, ehdottaa alueen päivittäistä hierontaa raskauden viimeisinä viikkoina.

Toinen tapa estää repeytymistä on käyttää lämpimiä kompressioita perineumissa työntämisen välillä synnytyksen aikana.

4 perineaalisen kyyneleen tyyppiä

1020:sta

Virtsankarkailu

20 Things to Know About Your Postpartum Body (10)

Raskauden loppua kohti vauvasi paino rasittaa lantionpohjan lihaksia, mikä auttaa tukemaan virtsarakon hallintaa. Nämä heikentyneet lihakset voivat saada sinut vuotamaan hieman virtsaa yskiessä, aivastaessasi tai nostaessasi jotain raskasta.

Kegelin harjoitukset, jotka auttavat vahvistamaan lantion lihaksia, ovat paras tapa estää vuotoja. Tee kegeleitä koko päivän ajan supistamalla ja vapauttamalla näitä lihaksia.

"Aloita näiden harjoitusten tekeminen heti synnytyksen jälkeen, mieluiten joka kerta, kun virtsaat, ja yritä pitää puristusta muutaman sekunnin ajan pidempään joka kerta", neuvoo Rakhi Dimino, M.D., OB-GYN Texasin naisen sairaalassa. Houston. Noin ensimmäisen kuukauden lopussa sinun pitäisi alkaa havaita parannusta.

Opas virtsainkontinenssiin synnytyksen jälkeen

1120:sta

Kipeät, heikot kädet

20 Things to Know About Your Postpartum Body (11)

Monet tulevat vanhemmat eivät pidä kiinni säännöllisestä ylävartalon harjoittelusta raskauden aikana, mikä johtaa heikkouteen. Lisäksi kehosi tuottaa relaksiinihormonia suurempia määriä raskauden aikana, mikä voi heikentää niveliä myöhemmin. Kipeät ranteet, kipeät olkapäät ja väsyneet käsivarret ovat kaikki osa synnytyksen jälkeistä vartalopakettia.

Käsivarsien, selän ja hartioiden lihasten kiinteyttäminen ja vahvistaminen voi auttaa lievittämään ylävartalosi rasitusta. Paras aika aloittaa on raskauden aikana, Flatt sanoo. Synnytyksen jälkeen voit aloittaa harjoittelun, kun tunnet olosi taas mukavaksi (lääkärin luvalla) nostorajoitukset huomioiden.

Kuinka helpottaa synnytyksen jälkeistä harjoitusrutiinia syntymän jälkeen

1220:sta

Paksummat reidet ja jalat

20 Things to Know About Your Postpartum Body (12)

"Raskauden aikana naisen aktiivisuus ja ravitsemustasot laskevat hyvin usein", sanoo OB-GYN Michael Dawson, M.D., Atlanta Women's Specialists. "Nämä tekijät tarkoittavat, että paino nousee. Ylimääräinen rasva jakautuu sitten paikkoihin, joissa naiset useimmiten lihovat: takapuolelle, lantioon ja reisiin."

Se voi kestääjopa vuoden pudottaa painoasaatu raskauden aikana, sanoo tohtori Dawson. Asiantuntijat suosittelevat yhdistelmää liikuntaa ja tasapainoista ravintoa painon pudottamiseksi asteittain. Proteiinipitoiset ja kuitupitoiset ruoat edistävät kylläisyyden tunnetta ja pitävät verensokeritasot vakaana, mikä helpottaa kohtuullisen määrän syömistä ja tehostaa aineenvaihduntaa. Mitä tulee harjoitteluun, Flatt suosittelee liikkeitä, joissa työskentelee useita lihaksia.

1320:sta

Yöhikoilut

20 Things to Know About Your Postpartum Body (13)

Yöhikoilu ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeenovat osa kehosi luonnollista hormonaalista sopeutumisprosessia. Sinulla on edelleen paljon nestettä raskaudesta, ja hikoilu on yksi tapa, jolla kehosi poistaa sen. Hikoilun pitäisi kuivua muutamassa päivässä, mutta sillä välin pysy mukavana käyttämällä hengittäviä PJ-housuja ja vähemmän peittoja.

Epämiellyttävän hikinen lisäksi saatat tuntea olosi ärtyneeksi – ja kuka syyttäisi sinua? Voit auttaa tuntemaan olosi vähemmän kosteaksi kokeilemalla seuraavia nopeita korjaustoimenpiteitä:

 • Nuku alusvaatteissasi tai kevyessä puuvillapyjamassa.
 • Avaa ikkuna tai laske termostaattia yöksi.
 • Vältä kofeiinia ja mausteisia ruokia, jos mahdollista.
 • Aseta kylmä pyyhe niskaan.
 • Kokeile meditaatiosovellusta rentoutuaksesi.

1420:sta

Ummetus

20 Things to Know About Your Postpartum Body (14)

Synnytyksen jälkeen voi kestää kahdesta kolmeen päivääon suolen liikettä. Heikentyneet vatsalihakset, synnytyksestä traumatisoituneet suolistot tai huumausaineiden kipulääkkeiden käyttö voivat aiheuttaa varmuuskopion. Monet vanhemmat ovat myös huolissaan siitä, että he repivät ompeleensa, joten he pitävät sen kiinni, mikä voi pahentaa tilannetta.

Jotta asiat etenevät, juo vähintään kahdeksan lasillista vettä päivässä sekä runsaasti kuitupitoisia hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvätuotteita. Yritä olla huolehtimatta näistä ompeleista; on harvinaista, että ne repeytyvät, ja lähtemisen halun vastustaminen voi saada sinut tasaiseksienemmän ummetusta. Käveleminen auttaa myös. Rajoita vain rasittavaa toimintaa, varsinkin jos sinulla on ollut C-osa.

Kuinka lievittää synnytyksen jälkeistä ummetusta

1520:sta

Hiustenlähtö

20 Things to Know About Your Postpartum Body (15)

Monet vanhemmatkokeahiustenlähtö raskauden jälkeen, mikä johtuu hormonitasojen laskusta. Mutta rentoudu – et ole niin kalju kuin tunnet. Itse asiassa hiukset paksuuntuvat usein raskauden aikana; Synnytyksen jälkeisinä kuukausina sinusta vain irtoaa ylimääräisiä hiuksia, selittää synnytyslääkäri Shari Brasner, M.D. Asian pitäisi palata normaaliksi noin kolmen kuukauden kuluttua, mutta jos harjasi muistuttaa edelleen pientä karvaista eläintä, ota yhteyttä lääkäriisi. He saattavat haluta antaa sinulle kilpirauhastutkimuksen.

1620:sta

Ihon värjäytyminen

20 Things to Know About Your Postpartum Body (16)

Jopa 70 % odottavista vanhemmista saa melasman ("raskauden naamio"). Hormonaaliset vaihtelut voivat aiheuttaa näitä tummia läiskiä otsassa, poskissa ja ylähuulissa, jotka usein haalistuvat synnytyksen jälkeen, mutta eivät häviä kokonaan.

Reseptimääräiset valkaisuvoiteet, steroidit ja tretinoiini (Retin-A:n pääainesosa) toimivat joko yksinään tai yhdessä. Monet ihmiset näkevät parannuksia muutaman viikon kuluessa hoidosta. (Haittapuoli: Nämä voiteet voivat aiheuttaa tilapäistä punoitusta, hilseilyä ja kuivuutta; et voi käyttää niitä imetyksen tai raskauden aikana; eivätkä kaikki vakuutusyhtiöt kata niitä.)

1720:sta

Akne

20 Things to Know About Your Postpartum Body (17)

Samat hormonit, jotka aiheuttavat joidenkin vauvojen aknen kehittymistä, voivat myös vaikuttaasinuniho, sanoo tohtori Dimino. Vaikka ihosi yleensä kirkastuu itsestäänkuuden viikon synnytyksen jälkeinen vierailu, saatat pystyä nopeuttamaan asioita käyttämällä salisyylihappoa sisältävää aknevoidetta. Mutta keskustele ensin lääkärisi kanssa, jos imetät.

Ollaksesi ehdottoman turvallinen, harkitse luonnollista reittiä: sitruunamehun kuivattavat ja vaalentavat ominaisuudet tekevät siitä tehokkaan pistehoidon.

7 turvallista ratkaisua raskauden akneen

1820:sta

Muutos energiatasoissa

20 Things to Know About Your Postpartum Body (18)

Energiarintamalla jotkut uudet vanhemmat sanovat olevansa energisempiä kuin koskaanennenraskaus. Itse asiassa aerobinen kapasiteettisi voi nousta jopa 20 % ensimmäisten kuuden viikon aikana synnytyksen jälkeen. Toiset sanovat, että synnytyksen, vastasyntyneen hoitamisen ja ylipainon aiheuttama pelkkä väsymys saa heidän synnytyksen jälkeisen kehonsa tuntemaan olonsa hitaaksi ja mielialaiseksi.

Vastaanottajanosta energiatasosi, kokeile muutamia näistä ideoista:

 • Aloita harjoitusrutiini.
 • Nuku paljon.
 • Syö terveellistä ruokavaliota.
 • Pysy hydratoituna runsaalla vedellä.
 • Hallitse stressiäsi.

1920:sta

Ahdistus

20 Things to Know About Your Postpartum Body (19)

Hormonit sekä muut synnytyksen jälkeiset fyysiset ja emotionaaliset muutokset voivat saada sinut ahdistuneeksi tai näkemään painajaisia, tohtori Dimino sanoo. Niin kauan kuin ahdistus ei estä huolehtimasta vauvasta, lääkärit neuvovat yleensä odottamaan sen laantuvan itsestään sen sijaan, että ottaisit käyttöön lääkkeitä.

Jos ahdistus häiritsee ihmissuhteitasi tai kykyäsi hoitaa velvollisuutesi, sinun tulee keskustella lääkärin kanssa hoidosta.

Synnytyksen jälkeinen ahdistusja masennushäiriöt vaikuttavat 20 %:iin synnyttäneistä. Oireet, kuten paniikkikohtaukset, vaikea unettomuus, pakko-ajatukset tai pakko-oireet tai itsemurha-ajatukset, ovat vakavia, ja terveydenhuoltotiimin tulee puuttua niihin välittömästi.

7 raskauden jälkeistä tunnetta, joista kukaan ei varoita

2020:sta

C-osan arpi

20 Things to Know About Your Postpartum Body (20)

Vaikka useimmat C-osan arvet haalistuvat kynän ohuiksi viivoiksi vuodessa tai kahdessa, ne eivät koskaan katoa kokonaan. "Avain arpien tekemiseen vähemmän näkyviksi on hoitaa niitä varhaisessa vaiheessa", sanoo Debra Jaliman, M.D., dermatologian kliininen ohjaaja Mount Sinai School of Medicine -koulussa New Yorkissa.

Kuinka auttaa C-Section-arpeesi paranemaan

Milloin soittaa lääkärille

Soita lääkärillesi välittömästi, jos havaitset jonkin tässä luettelossa olevista muutoksista kuuden viikon aikana synnytyksen jälkeen, koska ne voivat olla merkki terveysongelmasta:

 • Vilunväristykset tai 100,5 asteen tai korkeampi kuume
 • Äkillinen voimakas verenvuoto (tyynyn liottaminen 30 minuutin välein tai harvemmin yli 2 tuntia peräkkäin) tai golfpallon kokoiset hyytymät
 • Pahanhajuinen emätinvuoto
 • Voimakasta kipua tai punoitusta C-osion viillosta tai episiotomiasta peräisin olevassa vuoteessa, mikä voi viitatainfektio
 • Pyörtyminen, pahoinvointi tai oksentelu
 • Toistuva virtsaaminen tai polttaminen virtsaamisen kanssa
 • Ummetus, joka kestää kolme päivää tai kauemmin
 • Rintojen turvotus, punoitus (tai punaiset raidat) ja kipu, johon liittyy kuumetta, mikä voi viitata utaretulehdukseen
 • Arka, turvonnut tai punainen alue missä tahansa jalassa tai pohkeessa, mikä voi viitata syvään laskimotukosuuteen (DVT)
 • Jatkuvat päänsäryt tai näkömuutokset
 • Kasvojen, sormien tai jalkojen liiallinen turvotus
 • Voimakasta surua tai tunnetta, että et voi välittää itsestäsi tai vauvastasi, mikä voi viitata siihensynnytyksen jälkeinen masennus(PPD)

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) on laaja luettelo kiireellisistä synnytyksen jälkeisistä varoitusmerkeistä;löydät sen täältä.

20 asiaa, jotka sinun tulee tietää synnytyksen jälkeisestä kehostasi (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5776

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.